Tehinás sütőtök krém /Pumpkin dip with tahini

111

HU

Ezt a receptet és különböző variációit készítem el a leggyakrabban, ha gyorsan kell ennem valamit. Ez gyakorlatilag mindig így van. Másik remek tulajdonsága, hogy ha gyümölcs-zöldség leveket préselek, a megmaradó “hulladék” rostos anyagot tökéletesen fel lehet használni ilyen mártogatós vagy szendvicskrémhez, ki ne dobjátok! A lényeg, amiket teszteltem, hogy cékla-sütőtök-répa-alma-zeller közül válasszatok mind jól működik, különböző kombinációkban vagy ha csak egyféle hozzávalót préseltek le, akkor is nagyon finom krém lehet az egyébként gyakran a kukában landoló kipréselt maradékból. Én sosem készítem el kétszer pontosan ugyanazt a variációt, mindig kísérletezek valami új ízesítéssel, kombinációval, ezért nagyon sok verzió született már. Legyen ez most egy alap recept, ami ugyanilyen módon készíthető friss zöldségből, vagy prés maradványból-utóbbi esetében egy kicsit több vízzel kell párolni a zöldségeket.

Első lépésként felkockázom a hozzávalókat, a hagymát kis zsiradékon megpirítom, majd kevés vizet hozzáadva megpárolom a többi hozzávalót is. Közben megfűszerezem és a fokhagymát is hozzáadom. Én szeretem ha intenzívek az ízek, ezért van, hogy a végén nyersen is egy extra gerezdet beledarálok. Ledarálom a szezámmagot – más magvakkal is ajánlott kísérletezni, például a dió isteni a céklás, almás, zelleres összeállításokkal. Könnyebb tahinit készítek – azért könnyebb mert én nem szoktam olajat hozzáadni mivel a mag így is kellő zsiradékot tartalmaz, persze ízlésetekre van bízva, de én elég sok magvat eszem, úgyhogy ezt nem erőltetném – tahini készítése számomra annyiból áll, hogy megfűszerezem és körülbelül fele annyi vízzel, mint a magőrlemény összekeverem, fűszerezem és fokhagymát nyomok bele, ha nincs további célom vele, de most ez nem szükséges, mert a következő lépésben történik.

Esetemben, a sütőtök, mikor megpárolódott, egy chopperben vagy turmixban pürésítem a zöldségeket és hozzáadom a szezámmag krémet. Ennyi az egész művelet, ha juicer maradékból készítem ezt az utolsó mixelés még el is hagyható. Istenien működik akár köretként, de salátához, szendvicshez, mártogatósnak is, szóval multifunkciós étek, nekem tényleg ez az ami először eszembe jut, ha nagyon éhes vagyok, bármikor imádom. Ha van otthon sörélesztő pehely, meg szoktam hinteni vele, de ez már csak extra aroma, ugyan így a csípős szósz. Jó étvágyat!

Hozzávalók:

250 g sütőtök vagy egyéb zöldség(püré)

100 g hagyma

50g szezámmag

egy teáskanál kókuszzsír, vagy kedv szerint más zsiradék

só, bors

1 mokkáskanálnyi rozmaring

csipetnyi borsikafű – ha nem szoktatok használni elhagyható de én imádom bármibe

csipetnyi szegfűbors

1 ( +1) gerezd fokhagyma

kevés víz

11

EN

This recipe and its variations is the one I prepare the most often, if I have to eat quickly something. This is actually always like that. An other greatness of it, is that you can use the juice leftover for this dip! Don’t throw it away, if it contains some or just one of the following ingredients: beetroot-pumpkin-celery-apple-carrot. If you want to add something other to the juice like grapefruit, banana etc, just remove the meat of the listed ones and then you can add the other fruit that would not be good in the dip, this is how to separate the leftovers.

Let’s take this as a basic recipe, that can be made from fresh vegetables or leftovers-in this case just add a bit more water while steamin the ingredients.

For first, cut the vegetables into pieces, fry the onion with the coconut oil, then add some water and steam together with the vegetables. Until it is getting ready, add the spices, and the other ingredients. I love the intense flavours, so at the end I always take an extra garlic that I add in raw. Grind the sesame – you can try also other nuts, as walnut is perfect with beetroot/celery and apple coination. Then I prepare a light tahini- I call it light because I don’t add extra oil in it, just water, because I eat a lot of nuts so thats enough fat for me, but that’ up to you, of course.

In my case, the pumpkin mixture is steamed well, it is soft enough to put it into the chopper and make it a creamy dip. Add the extra garlic, if you feel like and also the tahini.  If you used a juice leftover, than this last blending part is not even neccessary. This dip can also work perfectly as a sidedish, sandwich cream, with salad or just eat it with fried or raw veggies, a real multifunctional recipe. I never make exactly the same variation of it, always experimenting some new taste, so enjoy it and try different versions! If you like nutritional yeast, hint the top or add some chili sauce, for me those make it perfect 🙂

Bon apetit!

Ingredients:

250 g pumpkin or other vegatable (or juice leftover)

100 g onion

50g sesame seed

one teaspoon of coconut oil

salt and pepper

1 little spoon of rosemary /savory

hint of allspice

1 ( +1) cloves of garlic

some water

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s