Karácsonyi nyers csokis céklatorta / Christmas spiced raw chocolate beetroot cake

0

 

EN

Finally I got a new blender, so I can get back to the raw recipes! This one is a spontaneous one, tested by non vegan people as well, the reaction was always -Can’t I have an other  one??? So I guess it can work also as a christmas cake, beautiful, tasty and healthy at the same time!

Prepare a cake mold, I always use some foil to avoid sticking. For the basement I grounded the almond the flax seed and the coconut. Then I switched to the blender and added the salt, cinnamon and the raisins. Mix it until it becomes a formable ball. Push the mixture on the bottom of the cake mold, and form it into a homogenous basis for the following layers.

For the chocolate layer I put the ingredients into the blender but I like to soak the raisins for 1-2 minutes before using them, to wash the undesirable additives -sometimes they dont write it on the package, You can never know. If it is creamy enough then fill into the mold and shake the form to have the same thickness everywhere.

For the last layer squeeze the orange and add the other ingredients as well, blend it until it is homogenous and use a knife or a spatula to cover the top of cake nicely. You can use some almond or coconut for decoration, I put them on the cake after a some time it had spent in the fridge- it tastes better after, and the mold is more easy to remove then.There is nothing left but to taste it 🙂

EXTRA TRICK: If You’re not happy with the layers’ consistence some psyllium husk or grounded flax seed can help to make them more thick or some juice/water to if some liquid is needed.

Ingredients

  • Basement: 50g raisins, 50g almond, 25g shredded coconut, half teaspoon of cinnamon, 1 teaspoon of flax seeds
  • Chocolate layer: 1 banana, half of a bigger sized apple- I like the sweet types like Jonagored or gala, 8-10 dehydrated plums, 1-2 spoon of good quality cocoa powder, 25g raisins, 1 teaspoon of shredded coconut
  • Beetroot layer: 1 banana, the other half of the apple, 1 orange, 5-6 pieces of cloves, 1 teaspoon of psyllium husk, half of a middle sized beetroot, a little bit of allspice.

 

15310990_10209881770295352_508410271_o

 

HU

Végre van egy jó daráló-turmix gépem, úgyhogy készülhet sok nyers recept! Mint általában, ez is egy spontán született recept, mivel teljesen nyers igazán gyorsan elkészül úgy 20 percnél nem igényelt többet az elkészítése. Teszteltem nem vegán étkű barátokkal, a reakció mindig ugyanaz volt -Nem kaphatnék még egyet??? Szóval szerintem ez a torta megállja a helyét a karácsonyi asztalnál is, finom, látványos és egészséges, illatos téli fűszerekkel!

Kezdésképpen kibélelek egy tortaformát fóliával, ez nem mindig szükséges, a forma anyagától függ, nekem fémből van így jobb elkerülni a tapadást. Majd ledaráltam a mandulát, lenmagot és a kókuszt az alap ‘tésztához’. Ezután átváltok a chopperre amibe beleöntöm a darált hozzávalókat a sóval, fehéjjal és a mazsolával. Addig mixelem míg gyúrmázható masszává nem áll össze. Ezt a masszát lenyomkodom a tortaforma aljára, és egyenletesen eloszlatom.

A csokis réteghez a turmixgépbe teszem a hozzávalókat, ám előbb a mazsolát 1-2 percre beáztatom lanygos vízbe, hogy eltávolítsam az esetleges adalékokat, szennyeződéseket- ezeket néha nem tüntetik fel, így sosem lehet tudni. Ha elég krémesre mixeltem, beleöntöm a formába és kicsit odaütögetem a formát az asztalhoz, hogy mindenhová beférkőzzön a massza.

Az utolsó réteghez elsőként kicsavartam a narancs levét majd a többi hozzávalóval együtt összeturmixoltam, majd egy késsel rásimítottam a rétegek tetejére. Dekorációhoz egy pár mandulát vagy kókusz reszeléket/chipset használtam, amit azután teszek rá, hogy egy kicsit pihent a hűtőben. Ettől jobban összeérnek az ízek és az állaga is könnyebben szeletelhető lesz. Nincs más hátra mint a kóstolás! 🙂

EXTRA TRÜKK: Ha nem vagy elégedett a masszák állagával, egy kevés útifűmaghéj vagy darált lenmag segíthet, hogyha túl folyós lenne, ha pedig túl tömör akkor narancslét vagy vizet önthetünk hozzá. Ha nem találjátok elég édesnek, akkor rizssziruppal, juharsziruppal vagy (aki nem vegán) mézzel édesítheti a rétegeket.

Hozzávalók

  • Tortaalaphoz: 50g mazsola, 50g mandula, 25g kókuszreszelék, 1 kk fahéj, 1 tk lenmag
  • Csokis réteghez: 1 banán, 1 nagyobb alma fele, meghámozva- Én az édesebb fajtákat szeretem mint a Jonagored vagy Gála, 8-10 aszalt szilva, 1-2  evőkanál jó minőségű kakaópor, 25g mazsola, 1 tk kókuszreszelék
  • Céklás réteghez: 1 banán, az alma másik fele, 1 narancs, 5-6 db szegfűszeg, 1 tk utifű maghéj, 1 közepes cékla fele, egy csipet szegfűbors.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s