Pirított tökmagkrém zöldségtoronnyal / Roasted pumpkin seed dip with veggie tower

4
EN
This dip is excellent for sandwiches or vegetables as well, I prefer to use eat it as a dip with veggie slisces. It is super easy to  make it, just grind the pumpkin seeds with a coffe grinder, then leave it untill the spicing. Braise some chopped onion and garlic with a little coconut oil with the spices. I like to make it intense, don’t fear from the strong flavours it really works well. When it is ready, mix the grinded seeds with the onion, if you prefer it homogenous then you can also use blender. To make a pasta or zucchini noodle sauce from it, just add some more extra virgin olive oil and try it as a pesto!
Bon apetit!
What you will need:
  • 1-2 cup of pumpkin seeds
  • himalayan salt, black pepper, marjoram
  • 3-4 cloves of garlic
  • 2 little or medium sized onion
  • extra virgin olive oil or coconut oil
  • + optionally chopped chilli or jalapeno pepper
  • beetroot and cucumber for serving

 

3

HU
Ez a krém tulajdonképpen mártogatósként vagy szendvicskrémként is tökéletes, én többnyire zöldségekkel szoktam enni. Az elkészítése egyszerű: megpirítom a héj nélküli tökmagot majd kávédarálón megőrlöm. Ezután félre teszem és egy serpenyőben kókuszzsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymákat és a fűszereket. Szeretem jó fűszeresre készíteni, ne féljetek az erős fűszerezéstől, nagyon jól kijönnek majd az ízek. Hozzákeverem a ledarált tökmagot és ha szükséges még öntök hozzá olíva olajat ( pesztóként tésztára vagy cukkíni spagettire is nagyon finom, akkor lehet hozzátenni picit többet). Ha homogénebb állagú krémre vágytok, akkor turmixgépben is lehet krémesíteni, én a rusztikusabb darabokat kedvelem, így csak egy fakanállal elegyítettem.
Jó étvágyat!
Amire szükség lesz:
  • 10-15 dkg tökmag
  • himalaya só, bors, majoranna
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • extra szűz olíva olaj vagy kókuszzsír
  • + opcionálisan apróra vágott chilli paprika
  • tálaláshoz cékla, uborka vagy más zöldség
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s