Őszi zöldségkrémleves gyömbéres lilakáposztával / Autumn veggie cream soup with ginger purple cabbage

01

EN

To bring some colors into these autumn days this soup is a great choice to make. It is creamy and spicy, makes you warm and don’t need so much time to prepare. For the topping I really advice you to try this roasted cabbage stripes, with a sprinkle of sesame seeds!

Boil 1,5 litre water with 2 little or one big carrot, ginger, onion, potato and pumpkin cut into bigger pieces. When they are cooked, put in the garlic and the spices as well. Blend it till it is creamy and thick. To finish it, I reboil it again to have the flavours alloyed. For the toppings roast the purple cabbage stripes in a pan with a little coconut oil. Add some chopped fresh ginger and a little coconut sugar. When it gets darker coloured then it is ready to sprinkle it with the sesame seeds and let them become golden. I chopped some green jalapeno and red chilli for serving, but if you don’t like hot flavours then you can skip this.

Bon apetit!

Ingredient:

  • 1 big or 2 little carrots
  • 2 medium sized potato
  • a cup of squared pumpkin
  • 2 cloves of garlic
  • some ginger
  • himalayan salt, black pepper
  • 1,5 l water
  • little cinamon

For the cabbage:

  • some coconut oil
  • ginger
  • himalayan salt
  • coconut sugar/date paste
  • black pepper
  • sesame seeds
  • optionally chilli pepper or jalapeno

2

HU

Ha egy kis színt szeretnék hozni a ködös őszi napjaimba, ez a leves a tökéletes választás. Fűszeres, krémes és remekül felmelegít, legjobb ha takarók közt kuckózva fogyasztjuk 🙂 Feltétként nagyon ajánlom, próbáljátok ki a pirított káposzta csíkokat, nekem most nagy kedvencem lett, főleg egy kis pirított szezám maggal!

Felforralok 1,5 liter vizet, kivételesen most nem is pirítom le (általában minden levest úgy kezdek) majd bele teszek 1 nagy vagy 2 kisebb répát, gyömbért, hagymát, krumplit és sütőtök darabokat. Mikor megfőttek, akkor adom hozzá a fokhagymát és a fűszereket. Kicsivel utána leturmixolom, míg telt és krémes állagú lesz. Ezután még visszateszem és rottyantok rajta egyet újra. A feltéthez a csíkokra szeletelt lila káposztát aprított friss gyömbérrel egy serpenyőben megpirítom – mikor szükséges, vizet is önthetünk alá. Mikor már sötét feketés színe lesz, akkor adok hozzá egy pici kókusz cukrot, rászórom a szezámmagot, és össze pirítom. Tálaláskor megszórtam egy kis apróra vágott jalapeno paprikával és piros chillivel.

Egészségetekre!

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy két kisebb répa
  • 2 közepes krumpli
  • kb 20dkg sütőtök kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 cm friss gyömbér
  • himalaya só, fekete bors
  • 1,5 l víz
  • pici fahéj

A feltéthez:

  • kevés kókuszolaj
  • gyömbér
  • himalaya só
  • kókusz cukor vagy datolya paszta
  • bors
  • szezámmag
  • opcionálisan chili vagy jalapeno paprika

google-site-verification: googledd9eb419913faf7a.html
 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s