Nyers fügés süti, mézkaramellel / Raw fig minicake, with honey caramel

 

 

3_b

EN

My real favourite fruit is FIG. The only sadness is that I can only get them rarely. We tried to plan a fig tree but the fruits can’t get ripe because of the weather. Mostly when I find some fig, I eat them at that very moment 😀 But this time I knew that the raw fig cake must be done, so they need to be saved from my hunger! It succeeded so voilá, here is my delish and healthy fig dessert!

As in the case of the most raw cakes, the only essential thing to have is the food processor. Firstly blend the basement of the cake, the raisin, the flaxseed flour, and the shredded coconut. Then push it down on a plate and make its surface flat. Cut out a round shape from that (I cut it with a knife, because I didn’t have the appropriate size of mould – or glass). Lastly put 2-3 figs and an apple into the blender, with a teaspoon of psyllium husk. If it is needed, you can use more, if the texture is still too liquid. Smooth the mixture on the basement, and arrange it nicely with a help of a knife. It will stay perfectly, if you got the right texture of the fruit layer. For the honey caramel – I eat honey,  but if you don’t prefer that, you can use coconut sugar instead- take two tablespoon of honey into a small pot, and let it become golden brown.  Add a little water and stir it until it becomes homogenous. When you reach the caramel status, turn off the heat and fill the sauce out into a bowl. When you serve the cake, pour some caramel on it! (One extra trick is to have a nice pink cake, add some beetroot powder in to the fig layer! ) Enjoy!

Ingredients (there are for a mini cake, if you want a normal-sized cake, double or triple the quantities)

 • 1 tablespoon of flaxseed flour- or flaxseed
 • 30 g raisin – my favourite is the green raisin, so I used that
 • 1 tabespoon of shredded coconut
 • 2-3 figs + 1 for decoration
 • 1 apple – I prefer golden apple in this recipe
 • 1-2 teaspoon of psyllium husk
 • 2 tablespoon of honey
 • 1 tablespoon of water

4

HU

A legeslegkedvencebb gyümölcsöm /és édességem/ a FÜGE. Az egyetlen bánatom, hoyg nagyon ritkán jutok csak hozzá. Ha mégis sikerült találnom valahol, nem igazán készül belőle semmi, mivel nem tudok ellenállni neki, így többnyire egyből befalom! (Megpróbáltunk már fügefát is ültetni ,de sajnos sosem érik meg a gyümölcs rajta, mert nincs elég meleg. ) Ezúttal tudtam, ez nem történhet meg, így a fügék megmenekültek az éhségem elől, és végre sikerüt egy fügés desszertet kreálnom!

Mint általában a nyers édességeknél, most is egy aprítógépre van szükség. Először a torta alapját készítem el, a mazsola, lenmagliszt -de lehet csak lenmag is, akkor jobb ha picit állni hagyjuk mert több idő míg megszívja magát- és kókuszreszelék össze aprításával. Ha kellően gyúrhatóvá vált, lenyomkodom és elegyengetem a felületét, majd kiszúrok belőle egy kör formát – nekem nem volt a megfelelő méretű poharam hozzá, ezért kézzel vágtam ki, így sem lehetetlen. A gyümölcsös réteghez, 2-3 fügét egy almával és az utifű maghéjjal össze pürésítek. Ha túl folyós lenne a massza, több utifű maghéjat kell hozzáadni. Ezt a krémet rásimítom a kör alakú alapzatra és egy késsel szépen elkenem torta formájúra. Ha megfelelő a textúrája, akkor ez minden féle tortaforma nélkül sikerül. A mézkaramellhez – én eszem mézet, de tudom vannak vegánok akik nem, nekik a kókusz cukrot javaslom – két evőkanál mézet melegítek egy kis edénykében és amikor eléri az aranyló barnás színt, akkor egy pici vizet adok a szószhoz. Ha homogénné kevertem, akkor leveszem a tűzről és egy kis tálba öntöm. A torta tálalásakor nyakon öntöm a mézkaramellel és máris lehet majszolni!   (Egy extra trükk, hogy ha ilyen rózsaszínes színt szeretnétek, akkor a fügés réteghez egy kevés céklaport szórjatok!) Egészségetekre!

Hozzávalók (ez egy minitorta, ha normál méretűvel számolnék, két vagy háromszorosát használnám):

 • 1 evőkanál lenmag liszt – vagy lenmag
 • 30 g mazsola – nekem a zöld mazsola a kedvencem, abból csináltam
 • 1 evőkanál kókuszreszelék
 • 2-3 füge + 1 a tálaláshoz
 • 1 alma-én golden almával készítettem
 • 1-2 teáskanál utifű maghéj
 • 2 evőkanál méz
 • 1 evőkanál víz
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s