Carrotcake mini cookies with millet / Apró répatorta sütik kölessel

1

 

EN

Fall is here, so I was craving for the spicy warm flavours. I saw some dessert recipes with millet, that inspired me to make the filling of the cookies from that. It works perfectly, millet will be frequent guest in my kitchen!

The best is to start with the cooking of the millet. Don’t let it alone, because it is important to keep an inch thick water layer above the millet, till it starts to get cooked. Then then stir the boiling mixture until it has a dense texture. To let is cool down, switch to the cookies: blend the oat flakes, carrot, spices, orange juice, flaxseed flour and stevia together. When it is homogenous, pour it on a baking sheet, and disperse it, to create a half inch thick pasta. Bake it on 120 degree 25 minutes. During the baking time, you can prepare the millet cream by putting the cooked millet into the blender with some carrot, spices, ginger and stevia. Then use a round form, or a glass to cut the cookies from the baked pasta. The last step is to fill them by pairing two of the cookies. They are delish without the cream as well, but if you have time for the filling as well, you won’t regret for sure!

What you need for the cookies:

  • 250 g oat flakes
  • 1 glass of orange juice
  • 1 carrot
  • cinnamon,cloves
  • stevia / eritrit / honey
  • 1 tbsp flaxseed flour

For the millet cream:

  • 100 g millet
  • 1 carrot
  • cinnamon, ginger
  • stevia
  • zest of lemon or orange

Enjoy 🙂

2

 

HU

 

Az ősz elérkeztével semmi másra nem vágyom jobban, mint a fűszeres melengető édes ízekre! Láttam pár köleses recepetet, ahol krémként használták túró helyett a gabonát.  Ez az ötlet vezérelt, mikor elkészítettem ezt az ínycsiklandó receptet. A köles tökéletesen működik töltelékként, mostantól gyakori vendég lesz a konyhámban!

A legjobb, ha a köles megfőzésével kezdünk neki a sütinek. Fél szemmel azonban érdemes  mindig odafigyelni, mert fontos, hogy úgy két ujjnyi víz réteg mindig legyen a köles szemeken, hiszen ha elfő a víz könnyen lekaphat. Ha kellően megfőtt, onnantól kevergetve álljunk fölötte és addig kavarjuk, míg felveszi a vizet és krémes állagú lesz. Míg ezt a masszát félretesszük, lekezdhetjük a sütikéket: mixeljük össze a zabpelyhet, meghámozott, nagyobb darabokra vágott sárgarépát, fűszereket, narancslevet, steviát és lenmaglisztet. Mikor homogén állagú lesz, akkor öntsük ki egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és szépen simítsuk egy ujjnyi vastaggá. Süssük kb. 120 fokon 25 percig. A sütési idő alatt elkészítjük a köleskrémet, úgy, hogy összeturmixoljuk a megfőtt kölest répával, fűszerekkel, gyömbérrel és a használt édesítővel (ha túl sűrűnek tűnik löttyinthetünk még hozzá kis narancslevet is).  Ha készre sült, egy kerek kiszúró formával, vagy kisebb pohár segítségével szúrjunk kör formákat a tésztából. Párosával töltsük meg a krémmel a kekszeket. Töltelék nélkül is finomak, de ha van kicsit több időnk, megéri a krémmel együtt kipróbálni a receptet!

Amire szükség lesz a kekszekhez:

  • 250 g zabpehely
  • 1 pohár narancslé
  • 1 sárgarépa
  • szegfűszeg, fahéj
  • stevia / eritrit / méz
  • 1 evőkanál lenmagliszt

A köleskrém hozzávalói:

  • 100 g köles
  • 1 sárgarépa
  • fahéj, fél cm gyömbér
  • stevia
  • Narancs vagy citrom héja reszelve

Jó étvágyat 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s