Cinnamon plum cake / Fahéjas szilva torta

4_b

EN

One of my favourite fruit is plum, but just if it is ripe and soft. When I can not buy ripe plums, I usually make this recipe which is a traditional home made cake style but a totally raw recipe. I must tell you, that my boyfriend (who is often my professional taster because he is a ‘normal’ eater) asked for one slice, that resulted one-by-one the whole cake 😀 So I’m sure that this cake is a great one even for those who feel alien about raw foods. Give it a try!

For the basement of the cake I blended the ingredients, (the walnuts were soaked few hours before) and pushed on the bottom of the mould (I got 28 cm diameter form). It is easier to take out if you use baking paper, and you sprinkle it with flaxseed flour under the cake. Then the creamy soft layer comes next, that should be blended as well, but now it is important to blend until it becomas totally homogeneous. If you think the texture is too liquid, you can correct it by adding some conjac flour – or psyllium husk. I did not need it anyway, so pour the cream on the base and put it into the fridge for a few hours. Then before serving I strewed it with some more cinnamon and crushed walnut. Enjoy!

Blend these for the basement:

  • a handful of soaked walnut
  • a mug of raisin – I used a raisin mix that also had cranberries in it
  • 5-6 dried plums
  • cinnamon
  • 2 tbsp of flax seed flour
  • 2 tbsp of shredded coconut

Blend these for the soft layer:

  • 10-12 piece of plum – depending on its size
  • 4-5 tbsp of flax seed flour – or minced flax seed
  • half banana
  • one third of an avocado
  • optionally some conjac flour
  • some cinnamon
  • a mug of soaked walnut

3_b

HU

A szilva az egyik kedvenc gyümölcsöm, de csak ha kellően puha és érett. Ha nem sikerül ilyet vásárolnom, akkor szoktam ezt a receptet készíteni, ami egy tradicionális házi szilvatorta stílusú sütemény, ám egy teljesen nyers változat. Meg kell osztanom veletek, hogy a barátom (aki professzionális tesztelője a receptjeimnek, mivel nincs semmilyen különleges étrenden, ezért ha neki is ízlik valami, akkor az tuti siker!) kért egy szeletet belőle, aminek az lett az eredménye, hogy szépen szeletenként elfogyott az egész torta! Szóval biztos vagyok benne, hogy ezt a receptet érdemes kipróbálnia azoknak is akik még kicsit idegenkednek a nyers ételektől.

A torta alapjához szokás szerint összedaráltam a hozzávalókat (a diót korábban pár órával már beáztatva) és a tortaforma aljára nyomkodtam (28 cm-es formát használtam). Ha sütőpapírral kibéleljük a formát, és megszórjuk lenmagliszttel, azzal sokat segítünk magunknak a kiszedésben. Következő lépésben a krémes réteget turmixolom le, egészen addig míg homogénné válik. Ha túl folyóssá sikerült, egy kevés conjac liszttel vagy utifűmaghéjjal lehet korrigálni. Nekem most erre nem is volt szükség, de ez a szilvától is függ. Végezetül eloszlattam a krémet a torta alapon, kicsit az asztalhoz ütögettem, hogy egyenletes legyen, majd betettem 1-2 órára a hűtőbe. Tálalás előtt még megszórtam fahéjjal és összetört dió darabokkal. Egészségetekre 🙂

Hozzávalók amiket a tortaalaphoz turmixolj:

  • egy marék beáztatott dió
  • egy bögre mazsola – én egy mazsola keveréket használtam amiben volt vörösáfonya is
  • 5-6 db aszalt szilva
  • fahéj
  • 2 evőkanálnyi lenmagliszt
  • 2 evőkanálnyi kókuszreszelék

Hozzávalók a krémes réteghez:

  • 10-12 db szilva- mérettől függően
  • 4-5 evőkanálnyi lenmagliszt – vagy darált lenmag
  • fél banán
  • harmadavokádó – nagyobb méretűnek a negyede elég
  • ha szükséges conjac liszt vagy utifűmaghéj
  • fahéj
  • egy bögre beáztatott dió
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s