Raw spring rolls with lemongrass pesto / Nyers tavaszi tekercsek citromfű pesztóval

2_b

 

EN

You can find many raw salad recipes covered in rice paper, that does not need a certain list of ingredients, because actually you can wrap your favourite veggies or just use spontanously the ones that you can find in the fridge. In my recipe the pesto makes the dish special which is an exotic spicy variation, not the original italian style sauce. To make this multifunctional dip,  just put all the ingredients in a blender, and finally add some more liquid if you like it more thick and creamy. I wrote liquid because you can use cold pressed oils or simply water, if you are on a 811 diet or don’t want to make it too heavy. If you want to try the pesto it as a sauce for pasta, the oil may work better.

For the salad wraps I cut the veggies into strips, then take a rice paper and put it under running water till it gets soft and flexible enought to wrap the veggies. Then put the wet paper on a plate and cut it into two half-moon shapes. Then spread some pesto on the middle of them and lay down the vegetable strips. I had purple cabbage, carrot, cucumber, red bell pepper and some bean sprouts. Then just finish it by covering the heap with the paper. What’s your favourite variation to wrap? In the next post I will bring you the vegan & nutfree type of this raw-vegan spring roll!

Ingredients for the pesto:

  • a half cup of peeled pumpkin seed or sunflower seed
  • a half cup of fresh lemongrass
  • one clove of garlic
  • a little piece of ginger
  • some chilli flakes
  • himalayan salt
  • few drops of rice vinegar
  • optionally some asian 5 spices mixture

Bon apetit!

 

1_b

HU

Rengeteg rizspapírba csomagolt nyers saláta és ‘wrap’ receptet találhattok az interneten, ám azt gondolom ehhez nem kell különösebb lista, milyen hozzávalókat tegyetek bele, akár az otthon talált maradék zöldségek felhasználására is tökéletes lehetőség. Ami ezt a receptet különlegessé teszi az a citromfű pesztó. Ez nem a hagyományos olasz stílusú szósz, egzotikus fűszerezése miatt remekül passzol ehhez a nyers tavaszi tekercshez, de akár tészta szószként is használható. Elkészítéséhez tegyük a hozzávalókat aprítógépbe és a végén szabályozzuk folyadékkal a sűrűségét. Azért mondtam folyadékot, mert készíthetitek hidegen sajtolt olajjal vagy egyszerűen vízzel is, ízléstől és diétától függően. Tészta szószként az olajos verzió lehet jobb választás, de én most vízzel készítettem el.

A saláta csomagokhoz csíkokra vágtam a zöldségeket, majd fogtam egy rizspapírt és folyó víz alá tartottam (kézmeleg langyos vízzel), míg megpuhult és hajlíthatóvá válik. Ezután kiterítettem a rizslapot egy tányérra és kettévágtam. A félholdak közepére kentem a pesztóból, majd ráhalmoztam a zöldségcsíkokat. Nekem most lilakáposzta, uborka, sárgarépa, piros kaliforniai paprika és egy kis babcsíra volt a töltelék. Végezetül a sarkuknál megfogva beborítom a kis csomagokat és kész is! Nektek mi a kedvenc tölteléketek?A következő posztban hozok Nektek egy vegán, olajosmag mentes változatát is ennek a nyersvegán tavaszi tekercsnek!

A pesztó hozzávalói:

  • fél bögre tökmag vagy napraforgómag
  • fél bögre friss citromfű
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy csipetnyi chilli pehely
  • himalaya só
  • pár csepp rizsecet
  • opcionálisan egy kis ázsiai ötfűszer keverék

Egészségetekre!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s