Raw raspberry cheesecake / Nyers màlnàs sajttorta

image

EN

Cashew is an ingredient that gives many options to use in the raw kitchen. It can be an alternative to cheese as well my plan is for the future to try a vegan cheese recipe as well, but now this cheesecake idea came to my mind as an other dessert for raspberry.
The first step is to soak the cashews, at least for an hour. After that to blend the “cheesy” fruit layer’s ingredients. For the base of the little cake I made a cranberry and linseed crust. It is also need to be blended and then formed into a flat round basement. The cashew cream should be as thick to be able to stay on it without any mould, but if you could not reach that texture a round mould and some freezing can work well to keep the form. I finished the cake with some donut peach slices on its side. The ingredients are the followings:

For the cheese layer
-a cup of cashews
-3 dates or stevia
-a handful of raspberries
-a teaspoon of psyllium husk or konjac flour

For the crust
-a cup of dried cranberries
-a half cup of linseed

One small cake can be made from this amounts.

image

HU

A kesudió egy rengeteg módon hasznàlható hozzávaló a nyers konyhàban. Példàul sajtot is lehet készíteni belőle ami màr szerepel a terveim közt àm most ez a sajttorta ötlet tökéletesnek bizonyult egy újabb màlnàs desszerthez.
Első lépés az szokàs szerint a kesudió beàztatàs amit legalàbb egy óràval a turmixolàs előtt készítsünk elő. A “sajtkrémhez” a hozzàvalókat krémes àllagúvà turmixolom és félreteszem amíg a morzsaalapot is összedaràlom. Ezutàn lenyomkodom és vékony kör alakú tésztàt formàzok belőle. A kesukrémnek olyan sűrűnek kell lennie, hogy önmagàban is megàlljon a süteményen,àm ha ez nem sikerült, egy kör forma és egy kis fagyasztàs megoldàst jelenthet, hogy megtartsa a formàjàt 😉 Befejezéskènt vékonyrs szelt lapos barackokat tettem az oldalàra. A hozzàvalók a következők:

A kesukrémhez
-egy bögre kesudió
-3 datolya vagy stevia
-egy marék friss màlna
-egy teàskanàl utifű maghéj vagy konjac liszt

A tésztàhoz
-egy bögre szàrított vörösàfonya
-fél bögre lenmag

Ebből a mennyiségből egy kicsi torta jött ki nekem. Jó étvàgyat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s