Salty caramel-peanut butter raw cookie with raspberry sauce / Sós karamellás, mogyoróvajas nyers süti málna szósszal

11

 

EN

This fully raw dessert a real flavour bomb!  My non-vegan boyfriend also loved this dessert, so this can be a great option to impress your guests as well!  I wanted to create something with this highly addictive salty and sweet combination, so here is the result. Very intense so I used little moulds between the bonbon and the muffin size. I started with the peanut butter, which is the easiest thing to make at home so I really recommend to everyone, not to buy it in the supermarket, you don’t need any additives only one ingredient : The peanuts! So I just put the peanuts into a coffe grinder, and that’s it. I grind it until the peanut becomes creamy and homogene.

 Then continue with the fake caramel basement. It is made from soft medjool dates which is the real healthy alternative for caramel, and it is even more delicious in my opinion. But as it contains a lot of natural sugar as well, you should pay attention not to eat the whole box of it – I know it is hard. I alsol ike to use them instead of sugar in raw sweets or smoothies. So to prepare the basement, put the ingredients into a chopper and blend it until it becomes paste. Then portion it into silicone moulds, and dissolve it with your fingers. After you finished the basement, put them into the freezer for at least an hour. After it hardened, you can easily take them out of the shapes, and you don’t need to keed to keep it in a freezer, cause it will keep the form. To finish the cookies fill the baskets with some peanut butter, put some raspberries on the top and sprinkle it with himalayan salt. For the raspberry sauce I just simply blended some raspberries and served it together with the cookies.

Ingredients for 3 cookies:

  • 2 handful of peanuts for the peanut butter
  • 2 handful of raisins
  • 3 tablespoon of grounded flaxseed or flax seed flour – I used this 
  • 10 soft medjool dates
  • raspberry
  • a pinch of himalayan salt

Enjoy your healthy sweets!

 

 

DSC_971

HU

Ez a nyers desszert egy igazi ízbomba, remek ellen példa azok számára akik azt gondolják a nyers ételek íztelenek. A közel sem vegán barátomnak is nagyon ízlett, ezért jó választás lehet , hogy lenyűgözzük a vendégeinket!  Szerettem volna készíteni valamilyen édességet a közismerten addiktív sós-édes kombóval. Kis méretű szilikon formákat használtam, mivel nagyon intenzív az ízhatás, úgy tudnám megfogalmazni, hogy a muffin és a bonbon méret közötti formákat tartom ideálisnak. Kezdésképpen a mogyoróvajat készítem el, amit nagyon javaslok, hogy ne készen vásároljátok, mivel pofon egyszerű házilag csinálni, és nincs más adalékra szükség csakis egyetlen hozzávalóra: A mogyoróra. A megtisztított natúr mogyorót kávédarálóban addig darálom, amíg krémessé és homogénné válik – ezennel el is készült!

 Ezután a karamellás alappal folytatom, aminek a lényege a puha natúr datolya. A datolya a tökéletes egészséges karamell alternatíva, sőt szerintem még finomabb is, de mivel rengeteg természetes cukrot tartalmaz, nem ajánlatos felfalni az egész dobozzal, tudom ez nem könnyű. Édesítésre is szoktam használni különböző smoothiekhoz és nyers édességekhez. A süti alapjához csak összedarálom a hozzávalókat amíg gyúrható pasztává válik. Utána kiporciózom a formákba, és lenyomkodom az aljára és a szálekre. Miután ez megvan, a fagyasztóba teszem legalább egy órára. Miután megkeményedik, könnyen ki lehet venni a formából, ám ha kienged akkor is megtartja a formáját ezért további fagyasztást nem igényel. Végül pár marék málnát lepürésítek, és ezt tálalom a sütivel. A kosárkákat megkenem mogyorókrémmel, ráteszek pár szem málnát és meghintem egy kevés himalaya sóval.

Hozzávalók – 3 darabhoz:

  • 2 marék mogyoró
  • 2 marék mazsola
  • 3 evőkanál lenmagtöret vagy lenmagliszt – én ezt használtam
  • 10 darab puha cukrozatlan datolya
  • kb 100 g málna
  • egy csiptnyi himalaya só

Jó étvágyat!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s