Raw lasagne with pumpkin pesto / Tökmagpestós nyers lasagne

2_bEN

 

There are not so many pasta that I have ever liked to eat but my mom’s vegetarian lasagne was a great one. That was an aubergine based recipe that I want to recreate soon as well, but now this is a totally raw variation for lasagne, based on zucchini slices.

The starting point is to slice the zucchini into thin stripes, you can also use a veggetable peeler. Then continue with the dried tomatoes – I advice you to use the dry salty version not the type that is sold in oil – that you need to soak first, which is quicker if you put warm water on it. Then leave it and switch to the pumpkin pesto. Take the seeds into the blender with a clove of garlic, a bit of himalayan salt and some basil. Then blend it until it is spreadable. After this get back to the tomatoes that also need to be blended with a little bit a water and some oregano, white pepper and psyllium husk. I also added some zucchini that are left out from the layers. At this point you are ready with it, only the serving is back left. So spread the fillings one by one on the zucchini sheets and put them on each other in turn. If it’s done, it must be left for a rest, which is needed for the zucchini to incept the flavours. This takes 1 hour at least. It may have some liquid coming out of it, so don’t leave it on the plate you want to serve it! Please try this recipe because you will be glad how it ressembles to the original lasagne! Now this is my favourite meal with dried tomato. Which is yours?

Ingredients for 1 portion:

  • a half of a zucchini
  • 3 pieces dried tomatoes
  • himalayan salt
  • basil – the best if you have fresh leaves but the dried version is also suitable
  • one pinch of psyllium husk
  • white pepper
  • oreagano
  • 15 g pumpkin seed
  • one clove of garlic

 

Bon apétit!

1_c

HU

Nem sok olyan tészta étel van amit valaha is ettem, de a lasagne azok közé tartozott amit anyukám hús nélküli változatában imádtam. Az egy padlizsános recept, lehet, hogy hamarosan azt is újragondolom majd egy egészségesebb változatban, ám most egy teljesen nyers receptet készítettem.

Kezdéseként a cukkínit vékony szeletekre vágom, amihez segítségül zöldség hámozó is használható. Majd folytatom a szárított paradicsomok beáztatásával, ami időhiányban meleg vízzel is történhet, így hamarabb megszívják magukat. Félreteszem és hozzálátok a pesztóhoz. A tökmagot, bazsalikomot és a fokhagymát pici sóval daráló vagy aprító gépben kenhető állagúra keverem. Ezzel a pestó elkészült, jöhet a paradicsomos töltelék: a vízből kivett paradicsomokat és a kimaradt csúnyább cukkíni szeleteket aprítógépben vagy turmixgépben pépessé keverem kevés vízzel, majd hozzá adok egy kis oregánót, borsot és egy csipetnyi utifű maghéjat, hogy kevésbé legyen folyós. Már csak az összeállítás van hátra, amihez a legjobb ha külön külön megkenem a rétegeket a krémekkel és utána építem fel váltakoztatva a pestoval és paradicsommal megkent lapokat. Mindenképpen pihentetni kell egy órát legalább, hogy a cukkíni átvegye az ízeket. Aki szereti az olaszos ízeket, mindenképpen próbálja ki mert ez nagyon emlékeztet az olasz tésztákra mind ízében és állagában is! Nekem jelenleg ez a kedvenc aszalt paradicsomos receptem!

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • egy fél cukkíni
  • 3 darab szárított paradicsom – én a szárazan eltett változatot ajánlom, ha mégis olajossal dolgoznál, értelemszerűen azt már nem kell beáztatni
  • himalaya só
  • bazsalikom – mindig a legjobb ha friss leveleink vannak, de teljesen alkalmas a szárított fűszer is
  • 1 csipetnyi utifű maghéj
  • fehér bors
  • oreagáno
  • 15 g tökmag
  • 1 gerezd fokhagyma

Bon apétit!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s