Strawberry-apricot “yogurt” baskets / Sárgabarackos “joghurt” kosárkák nyers szamóca lekvárral

1_1kk

 

EN

If you want to impress your guests with something, then this is definitely the best recipe for you! It doesn’t need so much time, but not only spectacular but delicious even for the non-vegans! You can serve it ice cold as well, that can work in this hot summer weather!

To make the yogurt basket, you will need some plastic forms. It can be any shape that you like, I used a simple muffin silicone mould. They don’t need any preparation, so you can start with the coconut cream and the apricots. The concentrated coconut cream is the best if you take it out half an hour before blending it, to get  bit softer. Then add 8 apricots and some stevia or other sweetener you use-I don’t advice dates because that would make its nice colour more brownish. After blending it nice creamy, you have to make the basket shapes into the moulds. I used a tea spoon for that. Then Put it into the fridge for 10 minutes and continue with the strawberries! After cleaning them put them into the blender with psyllium husk and sweetener if you like it more sweet. It will be amazing intense flavoured and jam textured. When the apricot baskets hardened you can take them out of the silicones and fill them with the “jam”. I served it as a cupcake with a cherry on top and paper muffin baskets.

Ingredients for 4 pieces:

 • 100 g of concentrated coconut cream
 • about 8 apricots
 • sweetener
 • 250 g strawberries
 • 2 teaspoon of psyllium husk
 • optional: some black pepper to bring out extra flavours

 

How do you like it ? 🙂

2k

 

HU

Ha szeretnéd lenyűgözni valami különleges finomsággal a vendégeidet, ez a megfelelő recept számodra! Nemcsak csodásan néz ki és hamar elkészül, de a nem vegánok is imádni fogják! A nyári forróságban pedig szervírozható hidegen is mint egy jégkrém kosárka.

A barackos alaphoz koncentrált kókuszkrémet használok,  amit egy aprító vagy turmixgépben összekrémesítek a sárgabarackokkal és kevés steviával vagy más édesítővel-a datolyát ehhez nem ajánlom mert a szép narancssárgás színt bebarnítaná. /A legjobb ha egy fél órával előtte kiszedjük a kókuszkrémet a hűtőből, hogy kicsit felpuhuljon./ A formázáshoz szükség van szilikonos formákra, lehet bármilyen alakzat, én most egyszerű muffin formát használtam. Egy kiskanál segítségével alakítom ki a kosár alakot, majd beteszem a mélyhűtőbe kb 10 percig, míg újra megdermed. Addig nekilátok a nyers eperlekvárnak. A szamócákat megmosva és megtisztítva beledobálom a turmixgépbe és hozzáadok két teáskanálnyi utifű maghéjat, melytől kellemes zselés krém állaga lesz. Ha édesebben szeretnéd akkor édesítheted is. Ha a barackos kosárkák megdermedtek kiszedem a formákból és megtöltöm őket a krémmel. Tálaláshoz mint egy kis cupcaket cseresznyével díszítettem és papírkosárkába tettem. Nagyon érdekes joghurttortához hasonló íze lesz, nem igazán a kókusz lesz domináns, higgyétek el isteni!

Hozzávalók 4 kosárkához:

 • 100 g of koncentrált kókuszkrém
 • kb 8 db sárgabarack
 • stevia vagy más édesítő
 • 250 g szamóca
 • 2 teáskanál utifű maghéj
 • opcionális: egy csipetnyi fekete bors a szamóca krémhez adva különlegesebb ízeket hoz elő

Hogy ízlik ? 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s