Crispy sweet potato nest / Ropogós édesburgonya fészek

11EN

This delicious sweetie-spicy chips is a real speciality that can be a side dish or snack too. If you don’t have spiralizer, the best solution is to make stripes with a vegetable peeler. Then place the potato on a baking paper padded oven pan. I could put in exactly just one sweetpotato, because if I put more, than it could not become as crispy and dry as it did. After placing it on the paper, I strewed with the spices and sprinkled it with a little oil. (this can be any kind of oil you like to use). Then it has to be left in the oven for around 20 minutes on 110’C or you can also choose a drying solution -the rawfoodist version- in that case leave if on 40-50C for around 5 hours or use a drying machine. For the serving I added some more chopped veggies (spring onion, purple onion, persil) and salad. The only problem was that it is never enough, too good 🙂

Ingredients:

  • 1 sweet potato
  • 2-3 cm of ginger, grated
  • 2 cloves of garlic, grated
  • chili flakes
  • himalaya salt
  • some grated lemon peel
  • 1 spoon of oil that you prefer

Have a nice weekend!

1

HU

Ez az ízletes édeskés-fűszeres chips egy igazi specialitás, ami lehet köret vagy snack is. Ha nincsen zöldség spirálozód, az sem gond, egyszerű zöldség hámozóval csíkokra lehet hámozni a burgonyát. Ezt halmozom sütőpapírral bélelt tepsire. Egy édesburgonyánál többet nem is tudtam volna egyszerre a tepsire helyezni, mert ha nagyon zsúfoltan tesszük a sütőbe, nem tud olyan finom ropogósra száradni. Miután ez megvan, megszórtam a fűszerekkel és egy kis olajjal összeforgatom (nem sok csak kb 1 evőkanálnyi). A sütőben hagyom kb 20 percre 110 fokon, de szárítós verziót is válaszhatod – nyers étkezőknek – akkor vagy szárítógép segítségével kell megaszalni, vagy 40-50 fokon úgy 5 órára a sütőben hagyni. Tálaláshoz megszórtam aprított újhagymával, lila hagymával és petrezselyemmel. Az egyetlen gond vele, hogy nem lehet abbahagyni 🙂

Hozzávalók:

  • 1 édesburgonya
  • 2-3 cm gyömbér, reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • chili pehely vagy cayenne bors
  • himalaya só
  • kevés reszelt citromhéj
  • 1 evőkanálnyi olaj (bármilyen jó én kókuszzsírt olvasztottam hozzá)

Jó hétvégét!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s