Soy milk DIY/ Szójatej házilag

szojabab_02_web (1)

 


EN

This time, I will share this basic recipe with you, because I think it is a great thing to do your own soy milk,or nut milk. 1: it is cheaper 2: there are only those ingredients that you put in. If you read the ingredients on the box of a soy milk or rice milk, you can be often surprised that there are other things too like fructose syrup, carrageen or flavourings. Obviously this is not so good. So here is the solution, to always have some home made soy milk at home – and as something extra by-product, the delicious soy bean meat! This is a great thing I always love it more than the milk itself You can make many kind of desserts or delicious dips. / You can even use it for my previous recipe: the vegan “cottage cheese” balls https://kicsikokusz.wordpress.com/2014/04/23/vegan-cottage-cheese-balls-glutenmentes-vegan-epres-turogomboc/

So the process is the following:  Let the washed soybeans soak overnight . Then put it in a mixer and blend until you have the right smooth texture. Put the mixture in a pot and boil it until the beans are cooked-get rid off the foam by a spoon. Let it cool down and pick out the floating peels from the water. Then use a strainer or cheesecloth and pour it in and squeeze it as much as you can0( maybe it is easier in smaller portions). If you find it too thickish, you can repeat the blending and squeezing with some more water. And now you are done! Soy milk takes some time with the soaking but very easy to make, do not be afraid, give it a try!

Ingredients:

  • 200 g dried soy beans
  • 1 l water
  • for flavouring: sweetener you use, cinnamon, karob, cocoa, coconut etc.

 

szojabab_01_web

 

 

HU

Ezúttal egy alap receptet osztok meg veletek, a szója tej és a sokféleképpen felhasználható “melléktermék” az okara elkészítését. Ez nagyon hasznos, mivel ha megfigyelitek a boltban kapható növényi tejek címkéjét, sok más anyag előfordulhat az összetevők listáján, (például fruktóz szirup, állagjavítók) amiket jobb inkább kerülni. A horribilis árukról már nem is beszélve. Amit a legjobban szeretek a szója tej készítésben az mégis az okara = a visszamaradt szójabab püré. Ebből finom szendvicskrémek vagy desszertek is készülhetnek, például a tofuval készült túrógombóc receptem esetében is kiváltható vele a tofu  https://kicsikokusz.wordpress.com/2014/04/23/vegan-cottage-cheese-balls-glutenmentes-vegan-epres-turogomboc/

Az elkészítés folyamata a következő: Ha tehetjük előző éjszaka áztassuk be a megmosott szójababot. Utána az egészet turmixgépben keverjük simára, majd egy edényben fel kell forralni amíg megfő teljesen-ez nem tart sokáig kb 15 perc. A keletkezett habot távolítsuk el egy kanál segítségével. Végül szűrőpapíron kell átszűrni és kinyomkodni amennyire csak tudjuk. Kisebb adagokban talán könnyebb jól kipréselni a tejet. Ha túl sűrű a tej, akkor még egy adag vízzel megismételhető a turmixolás és a szűrés. És elkészült a házi szójatej! Lehet hoyg az áztatáshoz sok idő kell, de az elkészítés tényleg gyerekjáték, aki nem forog annyit a konyhában az is nyugodtan belekezdhet!

Hozzávalók:

  • 200 g szárított szójabab
  • 1 liter víz
  • Ízesítésül választható tetszőleges édesítő, fahéj, kókusz, karob, kakaó stb.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s